ΝΕΑ ΘΑΛΠΗ
Φροντίδα Ηλικιωμένων
Λεωφόρος Μαραθώνος 8
'Aγιος Στέφανος Αττικής 145-65

Τηλ. (+30) 210-6218400-4
Fax. (+30) 210-8142557
e-mail: info@neathalpi.gr
περισσότερα...


Στη ΝΕΑ ΘΑΛΠΗ, έχουμε πεισθεί για το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της ψυχαγωγίας και κοινωνικοποίησης των φιλοξενουμένων μας μεταξύ τους, καθώς επίσης και με την οικογένεια και τους φίλους τους...
περισσότερα...


Στη Νέα Θάλπη μιλάμε ανοικτά και χωρίς υπεκφυγές για την τρίτη και τέταρτη ηλικία.

Η αντίληψη πως το γήρας ισοδυναμεί μονάχα με ελλείψεις, αδυναμίες και τις από αυτό απορρέουσες ασθένειες κρίνεται, με βάση τις νέες επιστημονικές θεωρίες στο χώρο της Γεροντολογίας, ανεπαρκής. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να προβούμε σε τέτοιους είδους γενικεύσεις, αφού κάθε άνθρωπος γερνάει διαφορετικά με βάση τη φυσιολογία και τον τρόπο της ζωής του. Επίσης κάθε σύστημα οργάνων στο ίδιο άτομο γερνά με διαφορετικό ρυθμό καθιστώντας έτσι αδύνατη τη δημιουργία μιας ενοποιημένης, καθολικής θεωρίας της γήρανσης.

Η ηλικία άνω των 65 ετών αποτελεί μια εξελικτική φάση του ανθρώπου, μια πρόκληση, και συνδυάζει κέρδη και ζημίες. Η εξέλιξη του ανθρώπου δεν είναι ποτέ προς το καλύτερο ή το χειρότερο. Αποτελεί ουδέτερη έννοια και είναι συνώνυμη της αλλαγής.

Αναφερόμενοι στα κέρδη τις τρίτης και τέταρτης ηλικίας προσανατολιζόμαστε τόσο σε νοητικά, όσο και σε ψυχολογικά οφέλη. Πολλές είναι οι έρευνες που έχουν αποδείξει ότι ένα άτομο που ζει σε ένα περιβάλλον προτρεπτικό, γεμάτο ερεθίσματα και που διατηρεί τη διάθεση και την περιέργεια να δραστηριοποιηθεί ασκώντας προσφιλείς προς αυτό ή νέες δραστηριότητες, μπορεί να διατηρήσει, ακόμα και να εξελίξει, συγκεκριμένες νοητικές λειτουργίες.

Επίσης ιδιαίτερες γνώσεις και ικανότητες που έχει αναπτύξει ένα άτομο κατά τη διάρκεια της ζωής του σε ένα επάγγελμα ή μια δραστηριότητα παραμένουν ατόφιες μέχρι τα βαθιά γεράματα. Έτσι καθίστανται οι ηλικιωμένοι λόγω της εμπειρίας τους σε ένα συγκεκριμένο χώρο αυθεντίες. Παράλληλα, όμως, παρουσιάζει το γήρας και ψυχολογικά οφέλη που εξαρτώνται από τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουμε τις επερχόμενες αλλαγές. Θα μπορέσουμε να συμφιλιωθούμε με τη νέα εικόνα του σώματος μας, με την εξάρτηση μας από τη φροντίδα ξένων προσώπων, με τη μείωση των κινητικών και νοητικών μας ικανοτήτων και τέλος με οριακές, ενδεχομένως, επίπονες καταστάσεις που οδηγούν ακόμα και στον επικείμενο θάνατο;

Στη Νέα Θάλπη ζούμε καθημερινά τη θεωρία αυτή και προσπαθούμε να τη μετατρέψουμε σε πράξη. Παρακολουθούμε και ενισχύουμε τον αγώνα του ηλικιωμένου ανθρώπου να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, να διατηρήσει την αυτονομία, την αξιοπρέπεια και την υπευθυνότητα για τη ζωή του, όπως και την προσπάθεια να αυτοπροσδιορίζει τη θέληση του. Βιώνουμε και συμμεριζόμαστε τους φόβους για τον «άγνωστο νέο επίκτητο εαυτό», την άρνηση και την παραίτηση από τη ζωή. Συγχρόνως, όμως, θαυμάζουμε  και εμπνεόμαστε από το μεγαλείο του ανθρώπου να προσαρμόζεται σε καινοφανείς συνθήκες με ευρηματικότητα, επιδεικνύοντας σωματική, νοητική και ψυχολογική πλαστικότητα.

« Ο άνθρωπος δεν είναι φτιαγμένος από γυαλί που σπάει στο παραμικρό φύσημα του ανέμου, ούτε από ατσάλι που αντέχει στους πιο καταστρεπτικούς τυφώνες. Είναι φτιαγμένος από τα πιο σύγχρονα πλαστικά – λυγίζει από τις πιέσεις του περιβάλλοντος, ξαναβρίσκει το σχήμα του, όταν πάψουν να ασκούνται οι πιέσεις αυτές και δεν παραμορφώνεται. Όταν το περιβάλλον βελτιώνεται, βελτιώνεται και η προσαρμογή του ανθρώπου. Ο άνθρωπος επιδεικνύει μεγάλη προσαρμοστικότητα και ανταποκρίνεται γρήγορα στις πλεονεκτικές συνθήκες που του παρέχει το περιβάλλον του.»

Σκοπός μας στη Νέα Θάλπη είναι η δημιουργία ενός μικρόκοσμου, που θα διασφαλίζει την υποδομή και τις απαραίτητες εκείνες κοινωνικές συνθήκες αποδοχής και ελεύθερης έκφρασης και δράσης, μέσα στις οποίες ο ηλικιωμένος άνθρωπος θα ενεργεί υπεύθυνα και συνυπεύθυνα προς όφελος του εαυτού του και των άλλων.»

 

 
© 2006- 2010 ΝΕΑ ΘΑΛΠΗ Φροντίδα Ηλικιωμένων | Aποποίηση Δικαιωμάτων